Gregie fietst
14/09/2018 - 16/09/2018
Gemeente Kruibeke

Ontwerp en realisatie van  'Gregie fietst',  zijnde een fietstocht, een tijdelijke tentoonstellingen in Kruibeke en een mobiele expo in  Bazel

20 jaar geleden overleed kunstenaar-schrijver-illustrator Gregie De Maeyer aan een hartstilstand. Met zijn eigenzinnige en karikaturale stijl, zijn zin voor experiment en zijn intermediale geestdrift heeft Gregie De Maeyer een vernieuwende invloed gehad op de Vlaamse kinder- en jeugdliteratuur. Met zijn enthousiasme en wilskracht stond hij mee aan de wieg van de ondertussen alom bekende Jeugdboekenweek. In 1995 werd hij o.a. bekroond met de Driejaarlijkse Staatsprijs van de Vlaamse Gemeenschap voor het boek Fietsen. Gregie De Maeyer tastte de grenzen van het papieren (jeugd)boek af en liet het interfereren met fotografie, theater, filosofie en andere kunstvormen. Uit het werk van Gregie De Maeyer spreekt een evolutie waarin hij zichzelf als kunstenaar keer op keer uitdaagt en vernieuwt om vat te krijgen op de wereld.

Op 15 en 16 september 2018 werd Gregie De Maeyer gevierd met een familiefietstocht en een tentoonstelling in zijn geliefde Kruibeke, en een mobiele expo in de Heemkundige Kring Wissekerke in Bazel. Speciaal voor deze gelegenheid werd het vroege beeldend werk van Gregie De Maeyer voor het eerst samen getoond. De uitgave van de trilogie 'Fietsen', 'In de put' en 'Mama?' (uitgeverij Van Halewijck) werd gepresenteerd aan het publiek.

Exponanza stond in voor het ontwerp en de realisatie van Gregie fietst, ism curator Nelle De Maeyer, de familie De Maeyer, de gemeente Kruibeke en Biblio Waas.