Van kabas tot rugzak
9/11/2021 - 28/01/2022
AMVB Brussel

Ontwerp en realisatie van de tentoonstelling 'Van kabas tot rugzak' in de Markten, Brussel

De tentoonstelling ‘Van kabas tot rugzak’ in De Markten in Brussel vertelt het verhaal over 200 jaar Nederlandstalig onderwijs in de hoofdstad. De positie van het Nederlands als onderwijstaal in Brussel kende verschillende hoogtes en laagtes. Zo waren er in 1914 slechts zes klassen in heel Brussel die lager onderwijs in het Nederlands aanboden. Vandaag is het Nederlandstalige basis- en middelbaar onderwijs goed voor meer dan 51.000 leerlingen.

De strijd tussen het Frans en het Nederlands in de Brusselse scholen is een nogal complex en politiek getint verhaal. Exponanza bedacht een toegankelijke scenografie, die behapbaar en herkenbaar is voor de schoolgaande jeugd van vandaag. Een film vertelt het verhaal van een familie, opgedeeld in vier tijdsperiodes van 1820 tot nu. Een jonge studente en haar grootvader, gespeeld door Ellen Sterckx en Sebastien Dewaele, duiken in een familiefotoalbum en ontwarren de schoolgeschiedenis van de vorige generaties. Het verhaal op groot scherm wordt geflankeerd door originele collectiestukken en interactieve belevingselementen die de bezoekers terugvoeren naar hun schooltijd.

Exponanza draagt duurzaamheid hoog in het vaandel. De scenografische onderdelen werden na de opstelling in De Markten gerecycleerd en hergebruikt door de kunstacademie.

amvb.be

Foto's © Jonah Samyn