19/10/2020
Provincie West-Vlaanderen en POM West-Vlaanderen

Ontwerp en realisatie van Acasus in Veurne

In Veurne is Acasus geopend, het provinciaal centrum voor duurzaam bouwen en renoveren. Acasus doet dienst als starters-, opleidings-, netwerk-, advies- en toonpunt voor particulieren, professionals en scholen. Acasus is dé nieuwe hub inzake kennis en inspiratie rond duurzaam wonen en (ver)bouwen. Exponanza verzorgde de inrichting van de polyvalente ruimte en de permanente tentoonstelling in het gerenoveerde en energieneutrale, oude woonhuis.

Voor de polyvalente ruimte, die wordt gebruikt als demoruimte voor allerhande activiteiten, workshops en tijdelijke tentoonstellingen, ontwikkelden we een modulair displaysysteem van verplaatsbare volumes. De volumes zijn vervaardigd uit gerolde en gepoederlakte metalen looproosters. Door hun transparantie zorgen de roosters voor het behoud van licht en ruimtelijkheid. Deze volumes staan symbool voor een innovatieve omgang met materialen. Ze worden ook gebruikt in de permanente tentoonstelling in het woonhuis.

In de tentoonstelling kunnen particulieren en scholen terecht voor informatie en advies over duurzame bouwprincipes. Met een goede balans tussen vaktechnische informatie en concrete voorbeelden uit de praktijk, tussen analoge en digitale applicaties, zorgt de vaste opstelling voor een compacte, heldere kennismaking met de wondere wereld van duurzaam wonen en bouwen. Duurzaam (ver)bouwen hoeft niet per se ingewikkeld te zijn. Er zijn legio mogelijkheden om tot een mooi resultaat te komen, dat goed is voor het milieu, de omgeving, het persoonlijk comfort en de portemonnee.

acasus.be

Foto's © Jonah Samyn