DRUIF Huis van de Tafeldruif
7/05/2021
Gemeente Overijse

Ontwerp en realisatie van DRUIF Huis van de Tafeldruif in Overijse, incl. museumspel en signalisatie

In DRUIF Huis van de tafeldruif in Overijse staat de Vlaams-Brabantse tafeldruif centraal. Dit kroonjuweel van de regio is sinds 2008 een beschermd streekproduct. In Overijse en omstreken zijn er vandaag nog enkele tientallen professionele serristen die de tafeldruif met veel zorg en toewijding telen en verdelen. Het telen van tafeldruiven gebeurt van oudsher volgens eenzelfde proces. De serres zijn inmiddels gemoderniseerd, maar de verschillende ambachtelijke stappen die de serristen vroeger en nu doorlopen om die heerlijke Vlaams-Brabantse tafeldruif te ontwikkelen zijn dezelfde gebleven.

DRUIF toont de tafeldruif in al haar glorie. Een time lapse film brengt het groeiproces van een druiventros in beeld. Het belevingsparcours eindigt met de jaarlijkse druivenfeesten – de hoogdagen voor de streek: het moment waarop de serristen hun mooiste druiventrossen presenteren, en waarop de hele regio in het teken staat van haar unieke streekproduct. In DRUIF wordt de terugkerende seizoensgebonden cyclus voelbaar gemaakt in al haar fasen. Want na de oogst en de oogstfeesten is het weer handen uit de mouwen en opnieuw de serre in.

Exponanza ontwierp ook een museumspel voor kinderen, een zoektocht met pit. Ga met het hele gezin op druivenexpeditie in DRUIF. Ontdek het rijke verleden achter de Vlaams-Brabantse tafeldruif. Stap in de voetsporen van een echte serrist en onthul de geheimen van de druiventeelt. Wie weet word jij wel de nieuwe Druivenkoningin of Druivenambassadeur. Het boekje bevat allerlei opdrachten. De meeste voer je uit in de expo, enkele kan je thuis verder spelen. Naast allerlei leuke spelletjes, bevat dit boekje ook achtergrondinfo en fijne weetjes.

overijse.be

Foto's © Jonah Samyn