Erasmus' Dream. Collegium Trilingue 1517-2017
19/10/2017 - 18/01/2018
KU Leuven, Bibliotheken Bijzondere Collecties
Ontwerp en realisatie van de tentoonstelling  Erasmus' Dream. Collegium Trilingue 1517-2017, en bijhorende erfgoedwandeling

KU Leuven viert opnieuw een 500ste verjaardag. Na 'Utopia' (1516) van Thomas More geven we vorm aan de droom van Erasmus in de Universiteitsbibliotheek van Leuven. In 1517 stichtte Hieronymus Busleyden, geïnspireerd door Erasmus, het Collegium Trilingue aan de Vismarkt. Aan het Drietalencollege vond onderwijs plaats in het Latijn, Grieks en Hebreeuws. Dat was revolutionair omdat Grieks en Hebreeuws als ketters werden beschouwd.  Het college is een uniek stukje geschiedenis dat heeft bijgedragen  aan de ontwikkeling van de Leuvense universiteit als een leidend centrum van het humanisme in Europa. 

Met een eigentijdse en eigenzinnige scenografie leggen we het baanbrekende karakter  van het Drietalencollege bloot. Met meer dan duizend kartonnen buizen,  mutltimediale toepassingen, enkele rotapanel trivision billboards en een bijzondere collectie boeken brengen we het taleninstituut  van Erasmus en Busleyden  tot leven. 

Bij de expo hoort een erfgoedwandeling  die de bezoeker naar de nog tastbare sporen van het Collegium Trilingue in de universiteitsstad leidt.


www.erasmusdream.be

Foto's  © Jonah Samyn