Mechels Koorboek facsimile
9/07/2020
Alamire Foundation

Facsimile van het Mechels Koorboek voor de Alamire Foundation

In opdracht van de Alamire Foundation, KU Leuvens Studiecentrum voor Muziek in de Lage Landen maakte Exponanza een facsimile van het Mechels Koorboek, een prachtig verlucht muziekhandschrift uit de vroege 16de eeuw. Het gaat om een luxueuze reproductie in kleur en op ware grootte, met lederen band, goud op snede en op maat gemaakt messing beslag.

Het Mechels Koorboek werd ca. 1508-1516 vervaardigd in het atelier van Petrus Alamire in Mechelen en is het op een na grootste perkamenten muziekhandschrift van het overgeleverde Alamirecorpus. Dit prachtig van miniaturen voorziene handschrift bevat zeven polyfone missen. Vermoedelijk werd het in opdracht van Keizer Maximiliaan gemaakt naar aanleiding van de meerderjarigheid van zijn kleinzoon Karel, later keizer Karel V. Dit door Vlaanderen erkend topstuk uit de collectie van het Stadsarchief Mechelen bevindt zich vandaag in de vaste museumopstelling van het Museum Hof van Busleyden. De fragiliteit van het manuscript laat niet toe het Mechels Koorboek permanent tentoon te stellen en zal op geregelde tijdstippen in de vitrine worden vervangen door de luxueuze facsimile.

Al in 2015 maakte Exponanza naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Petrus Alamire. Meerstemmigheid in beeld’ een facsimile van het Mechels Koorboek. Dit facsimile-project werd opgestart met als doel dit 16de eeuwse topstuk gemakkelijk te kunnen doorbladeren en er met enkele zangers rechtstreeks uit te kunnen zingen. De productie van de luxe-editie is een staaltje van hedendaags vakmanschap en gebeurde in samenwerking met diverse partners (drukker, boekbinder, edelsmid) gecoördineerd door Exponanza.

Naast de speciaal voor het museum vervaardigde luxe-editie is er eveneens een beperkte oplage facsimiles met een linnen hardcover en papieren wikkel. De Alamire Foundation biedt deze uitgaves aan in haar reeks Leuven Library of Music in Facsimile. Daarbij gaat elke facsimile gepaard met een grondige studie met commentaar van experten o.l.v. General Editors David J.Burn en Bart Demuyt.

alamirefoundation.org

Foto's © Alex Deyaert