Feniks. Wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog
7/03/2020 - 15/11/2020
In Flanders Fields Museum, Ieper

Ontwerp en realisatie van de tentoonstelling ‘Feniks. Wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog’ in het In Flanders Fields Museum

De tentoonstelling ‘Feniks. Wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog’ in het In Flanders Fields Museum vertelt het verhaal van herstel na verwoesting, van vrede na oorlog, van her(op)leven, van een nieuw begin en geloof in de toekomst. De Feniks-tentoonstelling in de Ieperse Lakenhallen is een ode aan de veerkracht van vergeten mannen en vrouwen die puin ruimden en het land na de Eerste Wereldoorlog heropbouwden.

De scenografie bepaalt het openingsbeeld van de tentoonstelling. Centraal in de ruimte visualiseert een opklimmende zigzagwand het proces van de gestage groei. Dat de wederopbouw na WOI niet zonder slag of stoot verlopen is, maar heel veel tijd, energie en veerkracht van alles en iedereen gevraagd heeft, is voelbaar in de vorm. De fotocollectie van de Ieperse fotografen Maurice en Robert Antony loopt als een rode draad door de tentoonstelling en biedt een verrassende kijk op de verschillende facetten van de wederopbouw. Alle unieke objecten en persoonlijke verhalen worden op een verrassende wijze tentoongesteld op de lange zigzagwand en brengen het wederopbouwverhaal tot leven. De gelaagde en luchtige vormgeving benadrukt het positieve aspect van het verhaal van heropleving. De strakke, lichte en open scenografie biedt ruimte voor het grootste collectiestuk en meest iconische wederopbouwmomnument van het land: de Lakenhallen zelf.

De Feniks-tentoonstelling is verlengd tot 28 februari 2021!

inflandersfields.be

Foto's © Jonah Samyn