Ovidius in metamorfose
21/11/2019 - 16/02/2020
KU Leuven, Bibliotheken Bijzondere Collecties

Ontwerp en realisatie van de tentoonstelling van ‘Ovidius in metamorfose’ in de Leuvense Universiteitsbibliotheek

De tentoonstelling ‘Ovidius in metamorfose’ brengt hulde aan het werk van één van de grootste Latijnse dichters: Publius Ovidius Naso (43 v. Chr. - 17/18 na Chr.). Ovidius schrijft op een speelse en relativerende toon, met veel gevoel voor humor en drama. Dat maakt dat zijn werk ook vandaag de dag nog gelezen en gesmaakt wordt.

‘Metamorfose’, verandering en evolutie vormen de rode draad in het verhaal. Op verschillende niveaus voltrekken er zich veranderingen. Als mens maakt Ovidius belangrijke evoluties door, en ook zijn werk ontwikkelt zich in diverse richtingen. Veel aandacht gaat uit naar zijn meesterwerk, de ‘Metamorphoses’, maar ook zijn andere werk, waaronder de ‘Ars Amatoria’, komt uitgebreid aan bod. Daarnaast zijn er ontwikkelingen met betrekking tot tijd en ruimte. We situeren Ovidius in Rome in de Augusteïsche periode. Maar zijn verhouding met betrekking tot Keizer Augustus en Rome verandert danig. Deze transformaties worden op een creatieve manier vertaald in een hedendaagse scenografie. Via een frisse kleursetting en schakering en het originele gebruik van structuren en materialen worden de metamorfoses in het verhaal van Ovidius voelbaar gemaakt.

Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen KU Leuven Bibliotheken en KBR. De tentoongestelde stukken komen voornamelijk uit de rijke collecties van KBR, aangevuld met kostbare werken van KU Leuven Bibliotheken en met bruiklenen uit binnen- en buitenland. De expo toont naast boeken en handschriften, ook schilderijen, beelden en curiosa. Het werk van Ovidius is tot op vandaag een inspiratiebron voor vele kunstenaars, en dat laat deze tentoonstelling duidelijk zien.

Nieuwsflash:
'Ovidius in Metamorfose' is finalist voor de Golden Trezzini Award 2020.

www.ovdiusinmetamorfose.be

Foto's © Jonah Samyn