Petrus Alamire. Meerstemmigheid in beeld
19/08/2015 - 25/11/2015
AMUZ Festival van Vlaanderen-Antwerpen
Ontwerp en realisatie van de internationaal reizende tentoonstelling 'Petrus Alamire. Meerstemmigheid in beeld' in OLV-Kathedraal van Antwerpen

In de Antwerpse O.L.V.-Kathedraal komen unieke verluchte muziekhandschriften en meesterwerken van Vlaamse primitieven samen die worden ingebed in een digitale multimediale wereld. Via zeven bijzondere muziekhandschriften uit het atelier van Petrus Alamire, die in ons land bewaard worden, duik je in het Vlaanderen en Europa van rond 1500 en maak je kennis met de machthebbers, componisten, musici, kunst en wereldbeeld. Deze koor- en liedboeken waaruit de zangers destijds zongen, worden visueel en auditief tot leven gebracht. Niet alleen zie je met welk métier ze gemaakt werden, via digitale beelden van de mooiste pagina’s en details, krijg je toegang tot het hele handschrift. Een facsimile in kleur en op ware grootte van het prachtig verluchte Mechels Koorboek, maakt dit 16de eeuwse topstuk doorbladerbaar én bruikbaar voor hedendaagse musici.

In samenwerking met de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van Antwerpen wordt het verhaal van het handschrift geïllustreerd aan de hand van kunstwerken uit die tijd. Met koptelefoon treedt je binnen in een universum van 500 jaar geleden en daar hoort uiteraard ook de muziek of polyfonie zelf bij. De media-installatie 'Speculum Musurgica' van kunstenaar Rudi Knoops dompelt je letterlijk onder in de klankwereld van de vroeg 16de eeuwse meerstemmigheid.

Na Antwerpen reisde de tentoonstelling in 2017 naar Beverley Minster in Yorkshire (UK), in 2018 naar Monastère roayal de Brou in Bourg-en-Bresse (Frankrijk) en in 2019 naar Istituto Centrale per la Grafica in Rome (Italië).

www.amuz.be
www.petrusalamire.com