Voorbij de oerknal
22/10/2021 - 16/01/2022
KU[N]ST LEUVEN ism KU Leuven Bibliotheken Bijzondere Collecties

Ontwerp en realisatie van de tentoonstelling 'Voorbij de oerknal’ in de Universiteitsbibliotheek, Leuven

‘Voorbij de oerknal’ in de Universiteitsbibliotheek in Leuven is een tentoonstelling op het snijvlak van kunst en wetenschap. Ze vertelt het wetenschappelijke ontdekkingsverhaal van de Big Bang, met als vertrekpunt de oerknaltheorie die de Leuvense professor Georges Lemaître in de jaren 1930 formuleerde.

Het ontstaan van de kosmos en het leven op aarde fascineert de mensheid al eeuwenlang. Het intrigeert wetenschappers en het prikkelt de fantasie van kunstenaars. Topstukken uit wetenschapscollecties van onder andere het Science Museum in London worden samengebracht met kunstwerken van 20e en 21e eeuwse kunstenaars zoals Brâncuși, Malevich, Magritte, Lijn, en Shawcross. Het originele en fascinerende krijtbord uit de privécollectie van Stephen Hawking hangt naast het werk 'Dust' van de hedendaagse Chinese kunstenaar Ni Youyu.

De scenografie van Exponanza ondersteunt de dialoog tussen kunst en wetenschap. De grafische vormgeving en de kleursetting gaan hand in hand met de evolutie van de kosmologische modellen: van een statisch universum volgens Albert Einsteins algemene relativiteitstheorie, over Georges Lemaîtres ontdekking dat het universum in expansie is, tot Stephen Hawkings multiversumtheorieën en de hedendaagse kennis over de oneindige kosmos. De scenografie zet in op die eeuwige dynamiek en connectie. Over hoe alles samenhangt en voortbouwt op elkaar!

Curatoren zijn KU Leuven kosmoloog Thomas Hertog - jarenlang medewerker van Stephen Hawking - en onafhankelijk curator Hannah Redler Hawes. ‘Voorbij de oerknal’ maakt deel uit van KNAL! Stadsfestival van de Big Bang.
Het KNAL! Stadsfestival is genomineerd voor de Ultima Publieksprijs.

Foto's © Jonah Samyn